lördag 4 april 2020

Mat

Medelhavskost


Ett av de mest förvirrande begrepp som florerar bland hälsofanatikerna nu för tiden är ”Medelhavskost”. Jag har alltid trott att det rörde sig om pizza, men det tycks av en del förståsigpåare röra sig om ”mycket olivolja, grönsaker, frukt, bönor och fisk. måttliga mängder kött och mejeriprodukter (yoghurt och ibland ost), och ofta ett dagligt glas rödvin”. Andra varianter finns också.


Hur kan det då komma sig att vi svenskar, som äter fläskpalt, ärtsoppa, pizza, potatis, falukorv och annat hemskt uppnår högre levnadsålder i genomsnitt än medelhavskufarna? Och har gjort så i långa tider.


Medelhavsmänniskorna äter dessutom mycket mindre socker påstår de boksstavstrogna fanatikerna. Och – det är här jag hittat den svaga punkten! Det finns ingenstans(?) som de äter så mycket socker som vid Medelhavet. Det är bara det att de gömmer det i de ohyggligt söta efterrätterna! Men innan fanatikerna har hunnit dit i måltiden har de nog smällt av, p g a det där glaset rödvin de fick. Skål! Hick!

Vad tror du?

9 kommentarer:

  1. Även jag har funderat varför Medelhavskost ska vara så bra för hälsan. Greker t ex har lägre medellivslängd än vad vi har. Kanske röker man sig till döds. Kanske är det för varmt. En frusen kropp klarar sig bättre.

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående, ät palt och frys. Renskav stekt ni en snögrotta i fjällen kan också rekommenderas.

    SvaraRadera
  3. Gunne1, Lennart: Själv har jag blivit alltmer internationell. Sushi, kinamat, indonesisk, turkisk m m. Potatis, vår gamla basföda, är det inte så ofta på bordet. Ja, färsk mandel med smör duger förstås.

    SvaraRadera
  4. Ingenting slår potatisen som basföda. Palt, kroppkakor, bakad potatis, Hasselbackare, potatismos. rårakor, potatisgratin, potatissallad osv. Potatisen är kungen, sen kommer resten.

    SvaraRadera
  5. Gunnel: Du glömde ju Pommes Frites, som jag för första gången gjorde bekantskap med när du och Nisse beställde det på Ringbaren på Storgatan i Luleå någon gång i slutet av 50-talet.

    SvaraRadera
  6. Knölar vill man ju absolut inte ha i sitt liv, med undantag för just potatisknölar. Håller med Gunnel i hela potatisrättsuppräkningen! Plus Anders tillägg! Mums, fillibabba! Men det ena behöver ju inte utesluta det andra.

    SvaraRadera
  7. Annika: Här blir det grönsaker, ris och pasta. Rotsaker rostade i ugn med ostronsås. När Nahide var liten fick barnen bara kokt potatis när de var magsjuka...

    SvaraRadera
  8. Men en dag som denna blir det väl tårta och champagne.

    SvaraRadera
  9. Gunnel: Det blir Thai eller Japanskt. Champagne är för amatörer. Tårtan har uteblivit p g a utegångsförbudet.

    SvaraRadera

  Philip Morris Varför finns det något så korkat som cigaretter? Vi cyklade till Rönnliden, Gunnar och jag...