torsdag 7 maj 2020

Pandoras ask

När Zeus gav Pandora en gåva i samband med hennes giftermål med Epimetheus var det en gåva som ingen ville ha. Det var en gåva som senare kom att kallas ”Pandoras ask”.

Venus födelse

Vad varken NE eller Wikipedia talar om är att denna ”ask” egentligen var en urna. ”Askar” förekom ö h t inte på den tiden, det var först när Erasmus av Rotterdam på 1500-talet felaktigt blandade ihop orden ”pithos” ”kruka” och ”pyxis” som betyder ”ask” som fenomenet uppstod.

Kronos gällar Uranus med en lie

De krafter som släpptes ut ur Pandoras urna var Apate, Geras, Oizys, Momos, Kererna, släktingar till Ate, och Eris. De hette Ponos, Limos, Alghos, Dysnomia, Pseudea, Neikea, Amfilagiai, Makhai, Hysminai, Androktasiai och Fonoi. Om du vill veta vilken typ av ondska var och en av dem stod för – fråga gärna.

Hypnos - om du inte har somnat redan

Den enda som blev kvar i urnan var Elpis, hoppet.

Om du vill kalla detta för värdelöst vetande – så varsågod. Kan vara bra för korsordslösare ibland.

Källor: NE, Wikipedia, Fry

4 kommentarer:

  1. Jag har haft stor nytta av att kunna rabbla Jakobs söner utantill. Dels för att de förekommer i korsord, dels för att man kan briljera med den värdelösa kunskapen.

    SvaraRadera
  2. Gunnel: Min fru har ju, genom alla år, haft en stor fördel i alla tävlingar för att hon lärde sig detta ämne redan som barn. Otillbörliga konkurrensfördelar! Det är ju så sällan det är frågor om Skeppträsket t ex.

    Hos de olympiska gudarna gick det rätt vilt till ibland. Det är nästan så att "de aderton" bleknar i jämförelse.

    SvaraRadera
  3. Finns det överhuvudtaget något värdelöst vetande? ;) All kunskap kommer någon gång till användning. Tror jag i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Annica: Jo, somliga korsordskonstruktörer brukar leta fram de mest okända grekiska, romerska och fornnordiska gudarna ur mytologin. Så viss nytta gör ju kunskapen ibland.

    SvaraRadera

  Philip Morris Varför finns det något så korkat som cigaretter? Vi cyklade till Rönnliden, Gunnar och jag...