onsdag 13 maj 2020

Katthatare

Många ledare som kanske borde ha tänkt en gång till har ju fått sin föga smickrande plats i historien, ta t ex Karl XII, Napoleon, Hitler. Det finns många fler. Listan kan göras obehagligt lång.


En av de mer bortglömda figurerna är påven Gregorius IX (1155-1241), som praktiskt taget sänkte den europeiska civilisationen helt på egen hand. Problemet med honom var att han var rädd för katter. Varje gång han såg en katt fick han panik och blev okontaktbar i flera timmar. En dag fick han syn på en stor svart katt som väste åt honom och det blev droppen.


Nästa dag proklamerade Gregorius IX att alla katter var en inkarnation av satan och skulle utrotas. Han lyckades också. Inom loppet av ett tiotal år decimerade han antalet katter med 90 procent, något som visade sig vara mycket olyckligt, 
Hösten 1347, dök det upp ett gäng råttor i Messina på Sicilien. I brist på katter kunde de, helt riskfritt, flytta in i uppvärmda hus, i omedelbar närhet till människor, där det var varmt och gott om mat. Tyvärr var råttorna rikt försedda med pestlöss, En tredjedel av Europas befolkning dog i denna historiska pandemi och det var Gregorius IX, som med sitt katthat skapat förutsättningarna, Ett sånt avtryck på mänskligheten sätter inte nuvarande pandemi hoppas i a f jag. Ha det i karantänen!

4 kommentarer:

  1. Märkligt att en sådan man blivit bortglömd. Han måste ju vara den störste mördaren av alla i historien. Har man hjälp av virus behöver man inga bomber och granater.

    SvaraRadera
  2. Gunnel: På den tiden skyllde man inte allt elände på lopporna, man skyllde på att människorna hade syndat och därför straffades. Smart. Fenomenet lever fortfarande kvar hos vissa religiösa sekter.

    SvaraRadera
  3. Där ser man vad hat, i alla former och i alla riktningar, kan ställa till med.

    SvaraRadera
  4. Annica: Människans ingrepp i naturen, vad de nu beror på, brukar för det mesta sluta olyckligt. Konsekvenstänkande, som du och min syster brukar tala om, saknas. Keldjur och akvariefiskar blir invasiva, inplanterade "nytto"arter likaså.

    SvaraRadera

  Philip Morris Varför finns det något så korkat som cigaretter? Vi cyklade till Rönnliden, Gunnar och jag...