onsdag 3 juli 2019

Frimärken



Malå 1881-10-18



Frimärken

Jag har, sedan 10-årsåldern ungefär, varit intresserad av filateli. Intresset har naturligtvis kommit och gått i perioder beroende på livssituation, men det har alltid funnits där. Men - filatelin är numera mer eller mindre på upphällningen, de flesta som håller på är gråhåriga om de har nåt hår över huvud taget (”hår över huvud”, förlåt, oavsiktligt).


Som filatelist skaffar man sig en gedigen allmänbildning, det är nästan oundvikligt. Numera ägnar jag mest att köpa och sälja, men i den mån man behöver finns det nu postfriska äldre frimärken att köpa till närmast halva nominella värdet, det behöver alltså inte bli så dyrt att skicka brev om man vet hur man köper. Jag brukar sälja högvalörer till antikvariat som ofta har höga portokostnader.

Här nedan (och ovan) några vackert stämplade exemplar.




Mörttjärn, Malå


Aspliden (ingen vet var Hornberg ligger)





2 kommentarer:

  1. Som postkassör (ett utdött yrke) fick man ibland önskemål från filatelister att stämpla snyggt på deras fina frimärken. Det var oerhört nervöst, man ville ju inte förstöra. Dina märken är fint stämplade, speciellt det från Kristineberg. Intressant är också att ett märke är stämplat Malå och ett Malåträsk.

    SvaraRadera
  2. Malå bytte namn till Malåträsk någon gång i slutet på 1800-talet för att orten postalt inte skulle förväxlas med bl a Malö. Post kunde ju bli försenad månadsvis om den sorterades fel på den tiden (ungefär som i dag). Sedan kom postnumren och då kunde man byta tillbaka till Malå igen. Jag har exakta datum någonstans.

    SvaraRadera

  Philip Morris Varför finns det något så korkat som cigaretter? Vi cyklade till Rönnliden, Gunnar och jag...