torsdag 28 november 2019

Tre trallande

Tre trallande jäntor – Turkiets andra nationalsång

När de turkiska supportrarna skrålar för att hjälpa sitt lag till seger, vad sjunger de egentligen för melodi? Jo, det är Felix Körlings "Tre trallande jäntor". Melodin sjungs på skolor, inom militären och av idrottssupportrar. Den har blivit något av ”Turkiets andra nationalsång”.

"Där gingo tre jäntor i solen på vägen vid Lindane Le, de svängde, de svepte med kjolen, de trallade, alla de tre." Så börjar Gustav Frödings dikt från 1895 som 1905 tonsattes av smålänningen Felix Körling. Den turkiska varianten inleds istället med Bergets topp är insvept i dimma”.


Fröding / Körling


 Den turkiska texten handlar om en rask promenad i den vackra naturen. En rejält hurtig text. På turkiska heter den Genclik marsi” – "Ungdomsmarschen". Det var turken Selim Sirri Tarcan som fastnade för melodin när han var i Sverige för att studera gymnastik hos Ling. Han tog med sig melodin hem till Turkiet och såg till att den fick en ny text på turkiska.

Turkar brukar bli rätt förvånade när de får sammanhanget klart för sig, liksom amerikaner när de får veta att ”how great thou art” ursprungligen är svensk.

Här kan du lyssna på den turkiska varianten: https://www.youtube.com/watch?v=gprRGDKHpAo  (två versioner på raken, om du väntar en stund).

Felix Körling ler säkert vackert i sin himmel.

2 kommentarer:

  1. Kul historia. Mycket pampig låt i sin turkiska version. Vi har väl stulit "Ack Värmeland du sköna" av tjeckerna tror jag. Har varit på Youtube en timme och bl a lyssnat på fin dragspelsmusik av Malå dragspelsklubb. Halvar Larsson som spelar "Solnedgång över Kokträsk", riktigt bra tycker jag som gillar dragspel. Även "Malåvalsen och "Inga-Maj" av Arvid Sjöström finns på Youtube. Hittade inte "Lainejaurs vågor" tyvärr.

    SvaraRadera
  2. Vi har inte stulit "Värmeland" (gammal folkvisa) utan det är Bedřich Smetana, en tjeckisk kompositör, pianist, dirigent, kapellmästare och tecknare som jobbade i Göteborg kring 1860 som stulit den av oss. Han förknippas mest med det symfoniska diktverket "Má vlast" (Mitt fosterland), och då i synnerhet ”Moldau” (del 2) ur detta.

    "Lindane le" kallades f ö en grind vid ett hus i Mangskog, där Fröding bodde under sin studietid.

    Definitionen av "en sann gentleman" lär vara en man som kan spela dragspel men låter bli.

    SvaraRadera

  Philip Morris Varför finns det något så korkat som cigaretter? Vi cyklade till Rönnliden, Gunnar och jag...