torsdag 7 november 2019

Gallipoli

Gallipoli – kulor i luften

Den här konstellationen av kulor finns på muséet i Canakkale och hittades efter slaget vid Gallipoli som pågick från april 1915 till januari 1916, då de sista ententestyrkorna evakuerades för att få slut på ställningskriget och blodbadet. Marinminister Churchill, som var en av initiativtagarna till hela operationen, tvingades efter misslyckandet vid Gallipoli att avgå. Gallipolifälttåget blev också den första operation där australiensiska och nyzeeländska styrkor sattes in i större skala. De stred dock under brittiskt befäl i samväldesstyrkorna. Det misslyckade och blodiga ockupationsförsöket av Gallipolihalvön fick den centrala konsekvensen att kontakt mellan den brittiska medelhavsflottan och den tsarryska svartahavsflottan inte kunde etableras.
Antalet skadade och döda är svåra att sätta en exakt siffra på. Detta fiasko för den allierade sidan med ungefär 250 000, varav katastrofala 53 000 döda, många i helt onödiga framrusningar på stränder med höga klippor där de defensiva turkarna stod redo. På den turkiska sidan var nog förlusterna ännu värre med en styrka på 253 000 man. Dödstalen är här också svåra att säga men ungefär 56 000 till 68 000.
Kemal Ataturk, det moderna Turkiets grundare, befälhavare vid Gallipoli

För mig hade utgången av slaget stor betydelse. Min frus morfar, Ibrahim Nazmi, officer på den turkiska sidan, klarade sig undan Gallipoli med livet i behåll och bosatte sig efter kriget i Samsun, där hans dotter, min svärmor Samiye, föddes 1922. Ataturk begav sig 1919 till Samsun för att samla ihop styrkor och inleda resningen mot den siste ottomanske sultanen. Resten är turkisk historia.

Boris Johnson och hans farfars far, Ali Kemal

Kuriosa i sammanhanget är att Boris Johnsons farfars far hette Ali Kemal och satt i den turkiska regeringen, en av de sista som stöttade sultanen. Han hann inte fly utan lynchades 1922 av en mobb då han skulle klippa sig. Fru och barn tog sig till Frankrike och senare England. Förutom farfars fars bakgrund inom islam var flera av hans förfäder av judisk börd. Han har anfäder från Turkiet, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Tyskland och Litauen.
Jag skrev så kort förra gången att jag tänkte att jag skulle testa ditt tålamod med detta. Grattis om du lyckats ta dig ända hit.

2 kommentarer:

  1. Det här var ett mycket intressant blogginlägg. Det är din hustrus spännande bakgrund och historia som har samband med Boris Johnsons bakgrund och historia. Bättre kan det inte bli.

    SvaraRadera
  2. Antalet dödsoffer är förmodligen lite lågt tilltaget. Med alla följdsjukdomar, epidemier och annat elände rörde det sig säkert om en kvarts miljon döda totalt.

    Churchill var övertygad om att britterna skulle ta Gallipoli på en kaffekvart. Ett klassiskt militärt misstag, upprepar sig gång efter gång i historien.

    SvaraRadera

  Philip Morris Varför finns det något så korkat som cigaretter? Vi cyklade till Rönnliden, Gunnar och jag...