torsdag 10 januari 2019

Den Svenska Fanan

Om den svenska fanan


När jag gick i småskolan målade jag den svenska flaggan (utan flaggstång och snören) med den lodräta gula remsan till höger om mitten och fick veta av min stränga fröken att så skulle det inte vara.


Den lodräta gula remsan skulle minsann vara till vänster om mitten sa hon, den gamla haggan, innan hon gav mig en rejäl lusing och ställde mig i skamvrån med dumstruten på huvudet. Senare har jag sett att flaggan alltid avbildas så när den visas utan flaggstång och snören. Vem har bestämt det?

Åt vilket håll flaggan pekar beror ju varifrån det blåser! Det blåser väl inte jämt från vänster i Sverige, eller hur? Finns här något väl dolt politiskt budskap? Kan man ana ett kurdspår av något slag även här?

Denna upplevelse var min tidigaste traumatiska när det gäller utbildning. Jag tappade då också fullkomligt tron på att jag resten av livet skulle ha den konstnärliga friheten att avbilda sanningen som jag upplever den. Det har i alltför hög grad präglat resten av mitt liv.

Tragiskt, eller hur? Och inte sjöng jag nationalsången särskilt bra heller.

7 kommentarer:

 1. Har också blivit knäckt av en fröken som påstod att jag ritade mitt barndomshem på fel sätt. Jag skulle rita huset som det såg ut från vägen. Det gjorde jag, det var bara det att hon menade bilvägen, jag menade cykelvägen. Det var jag som hade fel förstås, så det har nog du också.

  SvaraRadera
 2. Gunnel: Någon "lusing" har jag aldrig fått, men jag ville bara använda ordet. Dessutom skulle nog inte mamma Jenny ha accepterat några "lusingar" på hennes barn. Skamvrå hade vi, men det var ju smällar man fick ta...

  SvaraRadera
 3. Jag har stått i skamvrån en endag gång. Det var i andra klass, jag hade struntat i att gå hem på lunchen och i stället stannat kvar i skolan och läst Spara och Slösa.

  SvaraRadera
 4. Se där - skamvrån för att ha studerat kapitalismen. Ganska otänkt av läraren. Ska så småningom återkomma i ämnet.

  Gick du alla åren i Mörttjärn? På min tid delades barnen mellan Springliden och Mörttjärn (efter utrymme?). Jag hade turen att få gå alla åren i Mörttjärn. Fanns det ingen skolbespisning? Hur gjorde barnen som kom från Långtbortistan?

  SvaraRadera
 5. 1-4 i Mörttjärn. 5-7 skolskjuts till Springliden. Skolbespisning i Springliden från oktober, innan dess medhavd macka från mamma. Moster Inga-Marie skötte skolbespisningen.

  SvaraRadera
 6. Vem körde skolskjutsen? Åke Nilsson? Sven Larssons Taxi? (som f ö har vuxit till ca 30 bussar nu och håller på att övertas av generation nr 3)

  SvaraRadera
 7. Post-Olle, världens snällaste. De gossar du nämner kom efteråt.

  SvaraRadera

Musik igen

Snygga handleder Lät kanske inte så bra? Musik igen På översta bilden kan man se mig utförandes Bach ”Toccata och fuga i D-mol...