Om Julfirande
Julafton
hade jag turen att tillbringa hos matmänniskor av enorma mått. Så när vi någon
tid efter Kalle Anka och julklappsutdelning bänkade oss vid bordet stod
julmaten högt i tak. Jag var som vanligt i perfekt kondition för att ta mig an
det maratonlopp som ett riktigt julbord är och gick min vana trogen ut ganska
löst och ökade efterhand. Den första, fiskbaserade, delen av loppet tillät jag
mig en viss aptitretande doping i form av en sexa Herrgårds Akvavit kombinerat
med starköl, men i den andra, mera köttinriktade slutdelen av loppet drack jag
ett Riojavin av Grand Reserva-klass (gillar vaniljtonen) vid
vätskekontrollerna.
När
matångorna skingrats och man började ana att det fanns fat och karotter under
all maten framstod det som tämligen klart att jag hade vunnit och ÄTIT MEST.
Bra, eller hur? Mina konkurrenter kom naturligtvis med sina vanliga
bortförklaringar men faktum kvarstod. En viss förståelse kan jag dock känna för
deras argument. Någon var handikappad av att ha jour och därmed ha alkoholförbud
m m. De närvarande damerna hindrades av sin intelligens och självbevarelsedrift
och något som på Malåbondska kallas för magahov (=magens förstånd, övs anm).
Den närvarande ungdomen hade, som ungdomar nästan alltid gör, gått ut för hårt
och grovt överskattat sin stayerförmåga.
Sedan
förekom det knäck, choklad, kaffe och konjak/kaka, whisky, gindrinkar och
jordnötter, öl, te och smörgåsar och någon enstaka mandarin m m i den mycket
trevliga samvaron.
Kvällen
avslutades med dopp i gryta med fläsklägg eller skinka. För säkerhets skull tog
jag båda.
På
natten vaknade jag med en lätt överträningskänsla i form av det som brukar
kallas halsbränna, men med Guds(?) hjälp och en tesked ordnade sig även det
problemet. Teskeden innehöll i det här fallet bikarbonat.
Och
– nu på morgonen innan avresa - bjöds det på frukost-lunch. Husets egenhändigt
kokta feta blodkorv med stekt rökt fett fläsk och kokta(!) renrevbensspjäll.
Normalt väldigt gott, men av någon obegriplig anledning var jag inte särskilt
hungrig.
Men
redan nu har jag börjat se fram emot nyårsafton med bl a löjromstoast och
pekinganka. Livet leker! Hejja mej!
Verkligheten: Jag a) Florence Nightingalade min frus förkylda panna, b) letade förgäves efter ett sevärt TV-program, c) skrev en blogg och d)läste Guillous och Neimis senaste.
SvaraRaderaSå som i din kommentar kan också en julafton vara. Den stillsamma sjuksängsjulen är kanske vanligare än blogginläggets orgier i mat och dryck. Tror att många håller med dig om julaftonens program. Bra filmer borde kanalerna kunna sända även på under storhelger.
SvaraRadera